Nieuws | 04.01.2019

Premie van €7.500 voor wie huis sloopt en heropbouwt

Wie binnenkort een woning sloopt en er iets nieuws op bouwt kan op een premie rekenen van €7.500.

Op deze manier wilt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) mensen aanmoedigen om oude woningen af te breken en ruimte te maken voor energiezuinige huizen.

Bijna een derde van onze huizen en vijftien procent van de appartementen in België dateren van voor de Tweede Wereldoorlog. Deze gebouwen en appartementen zijn verouderd, niet energiezuinig en hebben vaak stabiliteit- en/of vochtproblemen. Financieel is het vaak niet meer haalbaar noch zinvol om deze te renoveren daarom wilt de overheid met deze nieuwe premie het afbreken en iets nieuw in de plaats zetten aanmoedigen.

In de dertien centrumsteden bestaat er reeds een verlaagd btw-tarief van 6% voor dergelijke gevallen terwijl dit voor gewone nieuwbouw 21% is maar dit gunstige regime geldt niet voor de rest van Vlaanderen. In eerste instantie wou Tommelein zorgen dat dit werd doorgetrokken naar heel Vlaanderen maar dit stootte op protest vanuit Europa en daarop zag deze nieuwe premie het licht.

Kort samengevat;

  • Forfaitair bedrag van €7.500
  • Uitbetaald drie maanden nadat de woning effectief tegen de grond ligt
  • Leeftijd huis speelt geen rol
  • Voor particulieren die tussen 1 oktober 2018 en 31 oktober 2019 een omgevingsvergunning hebben aangevraagd voor sloop én heropbouw en die geen aanspraak kunnen maken op de zes procent btw