Nieuws | 29.09.2021

Makelaar Eric is boos: "Als in Witte Burg een appartement komt, verkoopt de gemeente de ziel van Oostduinkerke"

Bron: Het Laatste Nieuws 25/9/2021

Makelaar Eric is boos: “Als in Witte Burg een appartement komt, verkoopt de gemeente de ziel van Oostduinkerke”

Eric Markey (65), beroepshalve makelaar, zal een bezwaarschrift indienen tegen een gepland appartementsgebouw in de Witte Burg in Oostduinkerke. “In deze verkaveling is nog geen enkel appartement en dat mag ook niet”, klinkt hij strijdvaardig.Schepen van Ruimtelijke Ordening Dirk Dawyndt (LB) sust: “We nemen pas na het openbaar onderzoek een standpunt in.”

Er loopt een openbaar onderzoek om op dit terrein een appartement neer te poten. Het is gelegen in de Witte Burg in Oostduinkerke. In de Witte Burg vlak bij de gemeentelijke zaal en de duin in Oostduinkerke loopt tot 10 oktober een openbaar onderzoek voor de bouw van een appartement. Daartegen protesteert de buurt met bordjes en er is ook een bezwaarschrift gepland. “Op die heuvel staat nu een woonst van 8 meter hoog. Een ontwikkelaar heeft een aanvraag ingediend voor de bouw van een pand van 11,2 meter hoog en bestaande uit vijf appartementen en een ondergrondse parkeerruimte”, schetst Eric Markey, die in de Witte Burg een eigendom heeft.“Volgens het verkavelingsplan uit de jaren zestig kan in de Witte Burg enkel koppelbouw. Er staat geen enkel appartement in deze verkaveling. Mocht de gemeente dit goedkeuren dan schept dat een gevaarlijk precedent. De mensen die hier wonen, hebben jaren gespaard voor hun villaatje en dreigen straks te moeten kijken op een appartement. Weg rechtszekerheid. Hopelijk verkoopt de gemeente de ziel van Oostduinkerke niet. De aantrekkingskracht van een rustige eengezinswoning in een prachtigduingebied zou daarmee voorgoed naar de maan zijn.” Een dertigtal buurtbewoners steunen het protest van Markey. Ze plaatsten protestbordjes in hun voortuin; Die werden onmiddellijk verwijderd door iemand die het protest niet wist te smaken, maar er staan ondertussen alweer nieuwe bordjes.

Met deze bordjes protesteert de buurt van de Witte Burg in Oostduinkerke tegen de aanvraag voor een appartementsgebouw. Schepen van Ruimtelijke Ordening Dirk Dawyndt (LB) noemt het protest voorbarig. “We nemen pas een standpunt in als het openbaar onderzoek is afgerond. We zullen met het team van de dienst Stedenbouw alle bezwaarschriften onderzoeken. Ook het advies van de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening is van belang. Het is in mijn loopbaan als schepen de eerste aanvraag voor appartementen in de Witte Burg. Het verkavelingsplan dateert van voor de gemeentelijke fusie. De tijdsgeest is ondertussen veranderd, wat niet wil zeggen dat we de bouwvergunning zullen afleveren. We wachten af tot wanneer we alle adviezen hebben.”