Nieuws | 17.04.2019

Is het verstandig uw spaargeld in een garage te parkeren?

Het aankopen van een garagebox of autostandplaats is een eenvoudige manier om te beleggen. De investering is een stuk lager dan die voor een woning, ze biedt een stabiel huurinkomen, de administratieve rompslomp is beperkt en bovendien zijn de risico's op schade of wanbetaling een pak kleiner. 

Kostprijs

Een gemiddelde parkeerplaats in België kost 29.161 euro - tegenover 26.354 in 2009. Regionaal zijn er wel grote verschillen; in Wallonie betaalt u gemiddeld 22.913 euro, in Brussel 27.838 euro en in Vlaanderen 31.172 euro (cijfers van de Federatie van het Notariaat).

Natuurlijk zeggen gemiddelden niet alles en zijn er grote verschillen afhankelijk van vraag en aanbod. In kleinere gemeenten kan er bijvoorbeeld schaarste heersen tot er een groot nieuwbouwproject bijkomt met meer garages dan woningen waardoor er een "overschot" aan garages ontstaat. Hierdoor kunnen de prijzen wat dalen en vice versa. 

Andere factoren die de prijs bepalen zijn de ligging van de parkeerplaats, binnen of buiten, staanplaats of een box, is de toegang beveiligd, laadpalen voor elektrische wagens, enz.

Huuropbrengsten

De huuropbrengsten van een garage variëren sterk van gemeente tot gemeente en zelfs van straat tot straat. Tal van zaken beïnvloeden de huurprijs; zijn er veel garages in de omgeving, autostandplaats of garagebox. Een garagebox biedt meer mogelijkheden omdat mensen deze ook als extra stockage ruimte kunnen gebruiken en bijvoorbeeld een diepvries plaatsen. 

Gemiddeld zaten de rendementen voor garages tussen de 2 en 4%

Notaris

'Op iedere aankoop van onroerend goed in België moet u registratierechten betalen. In Vlaanderen bedragen die 10 procent van het aankoopbedrag, in Wallonie en Brussel 12.5 procent. Als het gaat om nieuwbouw moet u 21 procent btw boven op de aankoopprijs betalen', duidt notaris Bart van Opstal. 'Daarnaast betaalt u het ereloon van de notaris en de aktekosten. Die bedragen een percentage van het aankoopbedrag.'

Veilig en mooi rendement

We kunnen besluiten dat een parkeerplaats of garagebox een eenvoudige belegging is die een veilig rendement kan opleveren. 

Garages in ons aanbod